Sms lån med betalningsanmärkning

Smslån kan vara något för dig om du behöver en mindre summa pengar vid ett tillfälle då du temporärt har ont om pengar på kontot. Det är ett bra alternativ att få in pengar snabbt när du vet att du har möjlighet att betala tillbaka pengarna inom återbetalningstiden. Har du en betalningsanmärkning kan det däremot bli svårare att låna. Detta eftersom många långivare då nekar din ansökan i samband med att de upptäcker att du har en betalningsanmärkning.

Ett smslån är ett mindre lån som du tar i med endast någon månads återbetalningstid. Storleken på ett snabblån, som det också kallas, ligger någonstans mellan 1000 kr och 3000 kr men vissa aktörer erbjuder dig att låna 20000 kronor. Oftast sätter betalningsanmärkningar stopp för att få lån godkända men det finns långivare som erbjuder lån till vissa villkor.

I Sverige är det många som har betalningsanmärkningar. Statistik visar att det är över 100 000 svenskar som har en eller flera anmärkningar. Detta eftersom att det är relativt enkelt att åka på en betalningsprick. Många av dessa människor med en prick har dock fortfarande en god ekonomi men kan ha missat en faktura eller liknande. Av detta skäl finns det många som vill låna, som har en ekonomi som klarar av ett lån, men som får ett nej på grund av en äldre anmärkning.

Flertalet långivare känner till detta faktum och har valt att börja låna ut pengar till denna kundgrupp. Det finns således möjligheter att få ett smslån med en betalningsanmärkning om man klarar av den utredning av ekonomin som långivaren gör när man ansöker.

Hur uppstår betalningsanmärkningar?

Att missa en enstaka återbetalning behöver inte vara hela världen. Men för den som inte håller ögonen öppna på de brev som faller innanför dörren kan ett par missade betalningar resultera i stora tråkigheter. Vissa skulder växer snabbt i storlek och ju längre du väntar med att gripa tag i problemet desto dyrare blir dem att lösa ut. I värsta fall kan missade betalningar resultera i att du får en betalningsanmärkning. Att hamna i Kronofogdemyndighetens register tar dock längre tid än många anar. Som ett förtydligande i vad som sker om man inte betalar en räkning eller ett lån kommer här en kort förklaring av de olika stegen vid missade inbetalningar.

En förfallodag är en överenskommelse mellan en låneutfärdare(eller säljare) samt lånetecknaren (eller köparen). Den bestämmer vilken som är den sista dagen som låneutfärdaren behöver få in betalningen. Finns det ingen avtalad förfallodag gäller regeln att betalning skall förekomma när säljaren ber om det.

En fordringsägare har möjligheten att ta ut en påminnelseavgift. Detta kan göras under förutsättningen att det finns avtalat om det. Det är oerhört viktigt att du själv håller koll på förfallodagen för dina räkningar för att slippa påminnelseavgift. Fordringsägaren är i de flesta fall inte skyldig att sända ut någon påminnelse om betalning. I dagsläget är den högsta påminnelseavgift som företag kan ta ut 60 kronor.

Även dröjsmålsränta är något som en fordringsägare har korrekt att ta ut om fallet är så att det finns angivet i avtalet. Om inget finns avtalat gällande precis dröjsmålsränta gäller räntelagen vid sen betalning. Här finns angivet att dröjsmålsränta får tas ut en månad efter den dagen som det ursprungliga kravet om betalning skickades ut.

En obetald räkning kan resultera i att fordringsägaren, eller ett inkassobolag på uppdrag av fordringsägaren, skickar ut ett inkassokrav till dig. I ett inkassokrav skall det på ett tydligt sätt framgå vilket som är det totala skuldbeloppet, aktuell ränta samt eventuella inkassokostnader. Bara bolag med tillstånd från datainspektionen med grund i inkassolagen har möjlighet att bedriva inkassoverksamhet. Att få ett inkassokrav betyder inte att du har fått en betalningsanmärkning.

Ett företag kan i nästa steg vända sig till Kronofogdemyndigheten för att få godkännande om att sända ett betalningsföreläggande. Med andra ord ett beslut om att du är skyldig att betala in pengar. Ett betalningsföreläggande skickas till dig i form av ett brev i en så kallad delgivning. Detta behöver du kvittera ut samt återsända.

Du har då tre veckor på dig att kontakta Kronofogdemyndigheten för att reda ut det hela samt eventuellt betala din skuld. Om du inte hör av dig på dessa tre veckor så beslutas att en skuld finns.

Efter detta kommer skulden samt relaterad data finnas i Kronofogdemyndighetens register. Dessa är offentliga. Det är i dessa register som Kreditupplysningsföretag hämtar sin information om personer samt deras skulder. Det är först när uppgifterna om skulden har letat sig in i Kreditupplysningsföretagens egna register som en betalningsanmärkning uppkommit. Det är nämligen dessa företag som banker samt långivare använder för att få information om personer som vill låna pengar samt liknande.

Om fordringsägaren samt kund inte kan komma överens om skulden kan fordringsägaren driva ärendet till tingsrätten. Om du inte har några invändningar mot betalningskravet fastslår Kronofogdemyndigheten skulden. Därefter skickas ett utslag till dig och fordringsägaren kan sedan låta Kronofogdemyndigheten driva in skulden.

Betalningsanmärkning är ett samlingsnamn som kreditupplysningsföretag använder för en rad olika händelser där en individ inte har betalt sina skulder. Denna betalningsanmärkning är i många fall ett hinder för dig från att kunna ta nya lån, teckna telefonabonnemang och så vidare. En betalningsanmärkning ligger kvar i registret i 3 år från utslagsdatumet. Detta gäller oavsett om den aktuella skulden har betalats eller inte.

Betalningsanmärkningar fungerar som ett sätt att bedöma människors ekonomi samt hur bra översyn de har på sin finansiella situation. Många banker samt andra långivare är noga med att kontrollera om du har en betalningsanmärkning när du tar ett lån eller liknande.

Det krävs endast en obetald skuld eller faktura på så lite som 100 kr för att du skall få en betalningsanmärkning. Med det sagt är det viktigt att betala in samtliga fakturor – även de små - så snabbt de uppkommer för att slippa eventuella konsekvenser.

Går det att låna trots flera betalningsanmärkningar?

Att få en betalningsanmärkning påverkar många olika saker i din vardag. Exempelvis blir det betydligt mer problematiskt att få nya lån. Dessutom kan du få problem när du vill betala något på avbetalning, köper en lägenhet eller när du skall teckna ett mobilabonnemang.

Banker samt långivare kontrollerar numer allt oftare om den som ansöker om ett lån har betalningsanmärkningar. Detta beror på att risken för banken är större ifall låntagaren tidigare inte har betalat eftersom detta kan ses som ett bevis på att han eller hon inte har bra koll på sin ekonomi. Därför är det många gånger så att det är svårare att få ett lån ifall man har en eller många anmärkningar.

Det behöver dock inte vara helt kört om du behöver låna pengar trots att du har en betalningsanmärkning. Det finns nämligen två skilda sätt att bedöma en betalningsanmärkning och bedömningsmetoden och hur hårda bankerna och instituten är varierar. Om du exempelvis har en fast inkomstkälla kan du fortfarande få lån beviljade ganska enkelt. Likaså om betalningsanmärkningen är gammal och de ser att du har betalat tillbaka lånet som var anledningen till att du fick den. Vissa institut kan även välja att godkänna lån utefter ett minsta inkomstkriterium. Detta innebär i praktiken att de vill se att du har tjänat ett visst belopp under det senaste året för att bevilja lånet.

Slutligen bör nämnas att dina chanser att få låna kan påverkas om du nyligen har startat ett företag. Detta eftersom att banker och andra långivare ser det som en ökad ekonomisk risk. Även om företaget går bra i början kan det bli svårare eftersom att de vill kunna se långsiktiga resultat – vilket såklart är svårt att visa med nystartade företag. Tänk på att långivare ofta går att förhandla och pruta med samt övertyga att du har koll på din ekonomi. Blir du nekad lån för att du har en betalningsanmärkning men nu har bra koll på din ekonomi finns det fortfarande chanser att få låneansökningar godkända.

Tänk på att det är du som är kunden

Slutligen bör man inte glömma bort att du är kund hos den långivare där du tar ditt smslån. Banker samt långivare tjänar pengar på att låna ut till dig. Därför har du oftast ett visst övertag som bygger på att du kan gå någon annanstans om du inte är tillfredsställd med vad som erbjuds. När man har en betalningsprick brukar detta övertag dessvärre minska eftersom färre aktörer lånar ut till denna kundgrupp. När det gäller precis snabblån skiljer det sig dock åt eftersom många fler långivare erbjuder smslån trots betalningsanmärkning.

När det finns mycket konkurrens så har du chansen att tillämpa detta. Genom att kolla runt hos samtliga kreditinstitut och aktörer samt jämföra avgifter och andra kostnader kan du finna de ästa alternativen. Vi jämför smslån med betalningsanmärkning för att förenkla för dig så ta dig tid och jämför hos oss innan du går vidare.

'